RSS Feed

Målet er arbeid og aktivitet: Flotte naturopplevelser kan redusere psykiske helseutfordringer


JAHANGIR AKASH: En kort tur i nærmiljø eller å oppleve av et vakkert landskap kan være en stor fordel for å kunne ta bort enkle psykiske utfordringer. Flere bør gå på turer og tilbringe mer tid i naturen. Ikke minst de som har psykiske helseutfordringer, er ensome og de som har smerte i kroppen bør de bruke naturen mye for å bli bedre. Naturen i hele landet er kun vidunderlig og fantastisk. Vi nordmenn er heldige som har en herlig natur som finnes overalt i det hele lille landet. Man trenger ikke å være sterkt, en må ikke ha erfaring fra før å gå på tur.

En kan oppleve av fine fosser, fantastiske farger på trær og forskjellige blomster, fabelaktig utsikt, idylliske innsjøer, vakre vann. Det er mye vakkert å se på rundt i naturen. Du får bli kjent med ulike fugler, dyr, rovdyr osv. Etter min mening gir naturen glede, trivsel og tar bort smerter og ensomheten dersom man bruker å gå på tur. Uansett korte turer eller lange turer, det kan være i nærmiljø eller ute i mark, skog og fjell. Man kan gå på tur til fots, på sykkel eller ski.

Jeg født og oppvokst i et varmt land og aldri vært på tur. Nå er jeg glad i å gå på tur. Nordmenn er født med ski på beina. Jeg lærte også meg å gå på ski. Den 18. mai 2011 kom jeg til Norge som en voksen-person. Jeg er stolt av å kunne nevne her at jeg klarte meg å nå mange fine populare toppturer blant annet Trolltunga, Kjerag Bolten, Galdhøpiggen, Preikestolen, Gaustatoppen, Besseggen, Romsdalseggen, Tromsdalstiden, Skamtiden, Gorzelvtinden, Den sovende soldat, Store Blåman, Styrmannstinden.

Her i Midt-Telemark (Bø, Sauherad og Nome) gikk jeg på tur til Gygrestolen, Bryggefjell, Høyslass, Narefjell, Skåråfjell, Stangefjell, Griseryggen, Nøronnatten. I dag (28.06.2020) var jeg på Husefjell i regnvær. Videre kan jeg si at jeg har vært på de fleste populære steder i Oslomarka. Jeg forteller dere om disse turene er fordi jeg aldri var på tur til jeg ble 36 år. Nå klarer jeg.

Da jeg begynte å gå på tur trodde ikke mange nordmenn at jeg kan klare å gå på tur som for eksempel til Tromsdalstiden eller Romsdalseggen eller Trolltunga. Jeg klarte det til slutt. Grunnen til dette er fordi jeg har et klart mål, er motivert og har en god vilje til å bli kjent med hele Norge. Videre har jeg lyst til å fortelle dere at jeg ble torturert, fengslet og kunne bli drept! Så måtte jeg forlate fødelandet. Etter at jeg kom til hit hadde jeg stor utfordring å integrere meg i samfunnet på grunn av dårlig norsk kunnskap. På samme grunn fikk jeg stor utfordring å skaffe meg en jobb.

Å gå på tur hjalp meg til å bli kjent med nordmenn, øve på norsken og bli kjent med norsk natur, kultur og tradisjon. Jeg lærte meg norsk. Likevel ville jeg ikke gi opp å nå målet mitt. På grunn av torturhendelsen fikk jeg panikk anfall, psykisk belastning og smerter i kroppen. Disse er nå borte. Naturen hjalp meg til å disse vekk fra meg. Jeg fortsetter å nye livet mitt. Naturen er balsam for kropp og sjel. Dette mener jeg og får oppleve av dette i virkeligheten når jeg går ut i naturen.

Ifølge forskning er naturopplevelse helsefremmende. Et godt friluftsliv vil være helsebringende, både og psykisk og fysisk. En som har psykiske utfordringer er viktig for den å ha meningsfylt aktivitet, sosial kontakt, flotte og positive opplevelser og gode minner som kan hjelpe denne til å føle seg et verdifult liv. Å være aktiv og engasjement i hva som helst kan gi menning og verdifulle følelse som vil la en til å være stolt av.

Naturen kan gi deg mulighet til å få livets glede, mening, følelse om verdi og mestring, tenker jeg. Jeg tror på at de flotte naturopplevelser kan gi stor betydning i forebyggende og rehabiliterende helsearbeid som vil være en god medisin for å styrke ens gode følelse og glede til mening og mestring og ikke minst dette vil hjelpe også for å ikke føle ensom i tillegg. Arbeid og aktivitet kan være en god løsning på psykiske helseytfordringer. Å bruke naturen aktiv kan være en god start på veien til arbeid for de psykiske utfordrende folk. Myndighetene bør bruke naturen for å få ned psykiske helseutfordringer. Målet vil være å få de psykiske helseutfordrende folk ut i aktivitet og arbeid på sikt.

Turen min til Husefjell var fantastisk i det nydelige regnværet. Jeg traff ingen på hele tur og returen (Kl. 12:06-14:00), men ro og freden. I tillegg opplevde jeg en vakker utsikt, fantastisk natur og følelsene mine er kun fine om den flotte turen. Jeg gleder meg til å ta en ny tur om to uker.

NB: Når jeg er ferdig å skrive dette innlegget viser NRK en sak som handler om å bryte smittevernreglene i byen Oslo. Jeg mener at der å bryte smittevern er ikke en verdigfull frihet. For noen dagen siden hørte jeg også en annen nyhetssak som sier at til tross for reiserådene vil flere nordmenn reise til utland på ferie. De begge ovennevnte sakene er rett og slett viser uansvarlighet fra dem som ikke vil høre reiserådene og smittevernreglene. Jeg frykter for en ny bølge av smittefare. Mitt håp er at det ikke blir som jeg frykter nå i virkeligheten. Vi nordmenn er opptatt av tillit. Det betyr ikke at systemet vil akseptere å bryte smittevern og reiseråd.

About Mitt nye liv

Jahangir Akash er en humanist, sosial, positiv, optimist, og respekterer for alle troer unntak ekstremisme. Faglige bakgrunn er innen journalistikk og filosofi med fokus på sosiologi og psykologi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: